Vrijheid

VRIJHEID…

Wat betekent dit eigenlijk? Sta jij er weleens bij stil, vrede. In Nederland vieren we onze vrijheid op 5 mei en ik ben dankbaar voor de vrijheid waar zo velen voor hebben gevochten, of zelfs hun leven hebben gegeven. De geallieerden die ons land en onze inwoners hebben bevrijd. Onze… sta jij er weleens bij stil wat er van ons is, van jou dus. Behoort Nederland jou toe en slechts jou? Of ben jij als mens een onderdeel van een land als Nederland? Is dat vrijheid, het labelen van waar je bij hoort? En wie dus niet.

Betekent vrijheid het toelaten van een ander in je land? Je buurt, je bedrijf? Of mag ik het verder doortrekken en is vrijheid het toelaten van een ander mens in je hart? Gewoon, omdat de ander ook een mens is. Ben jij dan vrij? Of die ander? Of wellicht beiden?

Betekent vrijheid het tolereren van homoseksualiteit? Of doen we dan eigenlijk net alsof we de ander toestemming geven om zichzelf te zijn, waar dan ook? Is vrijheid het geven van toestemming? En is toestemming überhaupt wel nodig? Wie ben jij om een ander toestemming te hoeven geven om zichzelf te zijn? Of is dat ook weer vrijheid, jezelf te mogen toe-eigenen om dit te doen?

Vrijheid, het is op veel manieren interpreteerbaar. Helemaal wanneer er gevoelens en herinneringen bij komen kijken. Dan wordt het lastig en zou er een vorm van tunnelvisie kunnen ontstaan, denk ik. Je bekijkt vrijheid vanuit een eigen referentiekader, je eigen situaties en herinneringen. En dan vorm je je visie. Begrijp me niet verkeerd, dit is menselijk.

Ik wil je vragen om na te denken hoe jij vrijheid ervaart. Hoe jij de ander een deel maakt van vrijheid. Wat vrijheid voor jou betekent en hoe jij dit vormgeeft. Kan vrijheid ook van binnen zitten? En als we dan allen die vrijheid ten volste voelen, zou dan vrijheid ook aan de buitenkant, de wereld, kunnen ontstaan?

Zaterdag 5 mei 2018 – VRIJHEID

 

 

 

© Brigitte M. Lommers | 2018


Volgende column: ‘Bikers met een missie’